jueves, 19 de mayo de 2016

PREGUNTES SOBRE LA POESIA

Cal llegir poesia?

Hi ha molta gent que creu que sí, que els xiquets han de llegir poesia, perquè siguen més savis, perquè siguen més feliços o perquè siguen les dues coses alhora. 


Són equiparables teatre, poesia i cançó?

La cançó, el teatre i la poesia són absolutament equiparables, perquè tots tres pertanyen a la literatura de la «dicció», i doncs de la comunicació oral.


Quina descripció científica dóna Jakobson de llenguatge poètic?

Jakobson va resumir la seva teoria en una frase que té tot l’aire d’una veritable fórmula matemàtica aplicada a l’estudi lingüístic: «La funció poètica projecta el principi de l’equivalència de l’eix de la selecció sobre l’eix de la combinació» 


Com s'origina la poesia?

L’origen de la poesia, doncs, és netament oral, completament sonor. A quasi totes les cultures del món queden vestigis de la poesia oral que va precedir la tradició escrita. Començant per la grega, amb la tradició homèrica, que és a la base de la tradició clàssica europea, i acabant per les nostres pròpies tradicions, on encara es pot estudiar en directe l’art poètic de la improvisació oral.


Com poden comunicar emocions les paraules?

 El problema està, doncs, en el fet que la frase té un sentit general, i les emocions reals són individuals, personals, sempre distintes. En això les paraules són tan limitades com ho són per exemple a l’hora de descriure els trets anatòmics de la mateixa persona. Així i tot, els éssers humans continuem experimentant la imperiosa necessitat de comunicar les nostres emocions.  Si les emocions fossin tan fàcilment racionalitzables, ens bastaria el diccionari comú per descriure-les o simplement comunicar-les.


Què és el significat "transracional"?

Significat musical que modifica el significat semàntic original de les paraules, els poetes i els lingüistes de l’anomenat formalisme rus de fa una vuitantena d’anys en van dir «transracional», per remarcar que tampoc no es tracta de res irracional, sinó d’una cosa que és en nosaltres de forma perceptible i constatable, però que no podem expressar amb les eines de la raó. 


Per què la poesia és fonamentalment oral?

L’oralitat és la forma primigènia i més immediata de generació i de comunicació poètiques, i la que els menuts, èmuls dels nostres més antics ancestres, ancessors entenen des del primer moment, sense necessitat de cap mena de lliçó de literatura o de ret rica. Per això , a les classes de xiquets més petits, els mestres els han proposat amb naturalitat la poesia de tradició oral, que arreu del món ha format sempre part de la vida dels infants. 


Quina característica té el corpus de poesia infantil?

El corpus de poesia infantil elaborat per segles de pràctica ininterrompuda és una veritable exhibició de virtuosisme en l’execució de música verbal. Així i tot, deixeu-me triar-ne un grapat per refrescar-vos-en la musicalitat: 

Virolet Sant Pere,  
Virolet Sant Pau, 
la caputxa us queia, 
la caputxa us cau. 


On es troba el sentit de la poesia segons Eliot i segons Anna Crowe?

Segons Eliot les poesies d’Edward Lear, «el seu no sentit no equival a manca de sentit, és una par dia del sentit, i en això  hi ha el seu sentit. Segons Anna Crowe, en poesia, la música és el sentit. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario